Prevalence of musculoskeletal disorders and stress in a food industry / Prevalencia de trastornos musculoesqueléticos y estrés en una industria alimentaria

Resumen

Introduction: The Mexican food sector has a 5% GDP contribution. That’s why it’s important to know and describe the current work environment.


Objective: Establish the musculoskeletal diseases and stress effects in the food industry. Material and Methods:


This is a non-experimental transversal study in a food industry performed from October to December of 2020. A convenience sample of 143 workers was recruited. Workers were evaluated on job satisfaction tests, stress, musculoskeletal diseases, dynamometry, and physical endurance. The variables were analyzed by the central tendency measures.


Results: The prevalence of musculoskeletal diseases was 89%, 39% on dominant hand injuries. Workers had a middle physical performance, 63% of women and 69% of men.


Conclusions: An indicative of the musculoskeletal and stress effects prevalence was high, and it would be convenient to replicate these studies and apply proper measures

##plugins.generic.usageStats.downloads##

##plugins.generic.usageStats.noStats##

Citas

Bohr, P. C. (2002). Office ergonomics education: a comparison of traditional and participatory methods. Work, 19(2), 185-191.
CENEA. (2022). ¿Qué son los Riesgos Ergonómicos? Guía Definitiva. Recuperado el 27 de Abril de 2022, de Cenea | Centro de Ergonomía Aplicada. : https://www.cenea.eu/riesgos-ergonomicos/
Cova, L., Clavero, T., García, D. E., Medina, M., Perdomo, D., Santos, O. G., & & Torres, A. (2009). Integral evaluation of fodder resources for ruminants in Trujillo state, Venezuela. Rev. Fac. Agron, Univ. Del Zulia, 26(4), 555-582.
De Jonga, A., & & Vink, P. (2002). Participatory ergonomics applied in installation work. Applied Ergonomics, 33(5), 439-448.
Gade, R., García, A. M., Genís, S., Sevilla, M., & Ronda, E. (2009). Ergonomía participatva: empoderamiento de los trabajadores para la prevención de trastornos musculoesqueléticos. Revista Española de Salud Pública, 83(4), 509-518.
Hurtado, M., Páez, S., Zapata, M., & Velázquez, J. (2012). Síntomas músculo esqueléticos relacionados carga física de trabajo de una empresa metalúrgicagica. Revista Colombiana de Salud Ocupacional, 16-18. Obtenido de https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7890104
Instituto Mexicano del Seguro Social. (2021). México: Estrés Laboral. Obtenido de http:// www. imss.gob.mx/salud-en-linea/estres-laboral
Instituto Mexicano del Seguro Social. (s.f.). Recuperado el 25 de Octubre de 2021, de México: Satisfacción laboral: http://www.imss.gob.mx/sites/all/statics/salud/estreslaboral/Test-Satisfaccion-Laboral.pdf10-Short
Lee, S., DE Barros, F., DE Castro, C., & DE Oliveira, S. (2021). Effect of an ergonomic intervention involving workstation adjustments on musculoskeletal pain in office workers—a randomized controlled clinical trial. Industrial Health. Industrial health, 59(2), 78-85. doi:https://doi.org/10.2486/indhealth.2020-0188
Leirós, L. (2009). Historia de la Ergonomía o de cómo la Ciencia del Trabajo se basa en verdades tomadas de la Psicología. Revista de la historia de la Psicología., 30(4), 33-53.
Mejía, C., Chacón, J., Enamorado, O., Garnica, L., Chacón, S., & García, Y. (2019). Factors associated with work-related stress in workers in six Latin American countries. Revista de la Asociación Española de Especialistas en Medicina del Trabajo, 28(3), 204-211. Obtenido de https://www.researchgate.net/publication/339165443_Factors_associated_with_work-related_stress_in_workers_in_six_Latin_American_countries
Physical Performance Battery (SPPB). (27 de diciembre de 2018). Recuperado el 2021, de https://www.nia.nih.gov/research/labs/leps/short-physical-performance-battery-sppb
Ramos, M., Ocaña, T., & Mamani, R. (2017). Efectividad del programa “Mi postura, mi salud” en los conocimientos y prácticas para la prevención de trastornos musculo esquelético basado en la ergonomía participativa, en trabajadores de una empresa privada de Lima este, 2016. Revista de Investigación Universitaria, 6(1), 79-88. doi: https://doi.org/10.17162/riu.v6i1.1044
Salvendy, G. (2012). Handbook of human factors and ergonomics. (4a edición ed.). EUA: John Wiley & Sons, Inc. .
SEGOB. (2018). Factores de riesgos ergonomicos en el trabajo- identificación, analisis prevención y control. Diario Oficial de la Federación. Obtenido de https://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codigo=5544579&fecha=23/11/2018#gsc.tab=0
Sociedad de Ergonomistas de México. (2022). Obtenido de Ergonomía. SEMAC: http://www.semac.org.mx/index.php/ergonomia.html
Stubbs, D. A. (2000). Ergonomics and occupational medicine: future challenges. Occupational Medicine, 50(4), 277-282.
Publicado
2022-07-31
##submission.howToCite##
RODRÍGUEZ MÁRQUEZ, Lizbeth et al. Prevalence of musculoskeletal disorders and stress in a food industry / Prevalencia de trastornos musculoesqueléticos y estrés en una industria alimentaria. Red de Investigación en Salud en el Trabajo, [S.l.], v. 5, n. 8, p. 120-124, jul. 2022. ISSN 2594-0988. Disponible en: <https://rist.zaragoza.unam.mx/index.php/rist/article/view/405>. Fecha de acceso: 18 mayo 2024
Sección
Reporte breve